Obisk portugalskega predsednika in srečanje s študenti in študentkami Filozofske fakultete

Študentke in študenti portugalščine so predsednika s svojim znanjem jezika tako navdušili, da je na koncu z njimi naredil še selfie.

Študentke in študenti portugalščine so predsednika s svojim znanjem jezika tako navdušili, da je na koncu z njimi naredil še selfie.

Danes je Univerzo v Ljubljani obiskal portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa in se srečal s študentkam in študenti Filozofske fakultete, ki obiskujejo lektorat portugalščine. Filozofska fakulteta sicer že 35 let svojim študentkam in študentom ponuja učenje portugalskega jezika, Univerza v Ljubljani pa je že potrdila tudi vpeljavo študijskega programa Portugalski jezik in literatura, ki naj bi bil prvič razpisan v naslednjem študijskem letu.

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič je izpostavil, da med ljubljansko univerzo in portugalskimi univerzami, predvsem Univerzo v Lizboni, obstaja dobro sodelovanje na raziskovalnem področju, čeprav je glavnina teh projekt s področja naravoslovja in tehnike. Vzpostavljena je tudi dobra praksa Erasmus izmenjav. Ministrica za šolstvo Simona Kustec je izpostavila željo, da državi ponovno vzpostavita dogovor za bilateralne projekte, saj na obeh straneh spet obstaja pripravljenost za tovrstno sodelovanje, ki je bilo prekinjeno zaradi ekonomske krize. Dekan Filozofske fakultete prof. dr. Roman Kuhar se je zahvalil za podporo, ki jo portugalska stran nudi za izvajanje lektorata portugalščine na Filozofski fakulteti in izrazil zadovoljstvo, da je vpeljava študijskega programa v sklepni fazi.

Predsednik Portugalske, ki je na uradnem obisku v Sloveniji, se je zahvalil za to, da vzpostavljamo vez med slovensko in portugalsko kulturo, izrazil veselje, da bodo študentke in študenti Filozofske fakultete v prihodnje lahko študirali portugalščino in portugalsko literaturo, še posebej pa se je zahvalil obema lektoricama portugalščine, doc. dr. Blažki Müller in lekt. dr. Mojci Medvedšek, ki že vrsto let odlično opravljata svoje delo.

Študentke in študenti portugalščine so predsednika s svojim znanjem jezika tako navdušili, da je na koncu z njimi naredil še selfie.

Zadnje novice
08. 06. 2023

Predstavniki Oddelka za zgodovino na Historyfestu v Sarajevu

Doktorski študent Anton Arko, Peter Mikša in Božidar Flajšman (na sliki od leve proti desni)
08. 06. 2023

Priznanje Slovenske znanstvene fundacije za posebne dosežke v komuniciranju znanosti za leto 2022

Prejemniki priznanja dr. Tjaša Jakop, doc. dr. Polona Petek, izr. prof. dr. Andrej Lukšič, izr. prof. dr. Bojana Lobe in dr. Janez Premk
07. 06. 2023

Izr. prof. dr. Matija Črešnar prejel priznanje Konservatorskega društva za prispevek pri ohranitvi in prepoznavnosti štajerske železnodobne arheološke krajine

Izr. prof. dr. Matija Črešnar (foto: Miha Tozon)