Novosti Znanstvene založbe Filozofske fakultete

Novosti Znanstvene založbe Filozofske fakultete

Novosti Znanstvene založbe Filozofske fakultete

Pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete sta izšli novi knjigi:

  • Mateja Gaber: Minezang: Nemška srednjeveška lirika

Knjiga Minezang prvič v slovenskem prostoru predstavi nemško srednjeveško ljubezensko liriko, njen pomen za svetovno literaturo in umestitev v srednjeevropski kulturni prostor. Še nikoli doslej ni bil predstavljen tako celovit izbor najpomembnejših literarnih ustvarjalcev nemškega srednjega veka v slovenskem jeziku, čeprav gre za obodbje, ki ga nemška literatura upravičeno imenuje prvi razcvet nemške književnosti. Biografije najpomembnejših avtorjev spremljajo njihova najbolj reprezentativna dela, ki so iz srednjevisoke nemščine prevedena v slovenščino, ter spremljajoča besedila avtorice, ki ta dela umesti v širši družbeni in literarni kontekst. Monografija detajlno izpostavi tudi najpomembnejše nemške srednjeveše pesniške rokopise in predstavi tudi nekatere avtorje, ki so v visokem srednjem veku delovali na slovenskem etničnem ozemlju.

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do knjige lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

  • Jutka Rudaš, Hotimir Tivadar (ur.): Študije slovensko-madžarskih odnosov (Hungarologica Labacensia)

Madžarski jezik, književnost, kultura in zgodovina so kljub geografski bližini v slovenskem kulturnem prostoru dokaj neznani, vendar za slovensko kulturo ob svoji drugačnosti predstavljajo dodatno estetsko in duhovno vrednost; spoznanje madžarske kulturne vrednosti presenetljivo jasno pokaže medkulturne razlike. Monografija nove serije Znanstvene založbe Filozofske fakultete: Hungarologica Labacensia je prva v vrsti premo­ščanja kulturne distance za razumevanje kulturnih razlik v madžarsko-sloven­skem duhovnem prostoru.

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do knjige lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

 

 

Zadnje novice
28. 03. 2024

Podkast Lukavstvo uma s Primožem Krašovcem

Izšla je 12 epizoda kultnega beograjskega podkasta Lukavstvo uma.
27. 03. 2024

Izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska prejela najvišje poljsko odlikovanje za zasluge

Od leve: Andrzej Duda, Predsednik Republike Poljske, izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska, Alojz Kovšca in Andrzej Gosek, župnik (foto: Marko Jan Vukajlović)