Etnologija, mobilnost v Ljubljani in projekt Active8 Planet

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete sodeluje v aktivnostih projekta Acitve8 Planet.

Acitve8 Planet s svojimi aktivnostmi spodbuja sodelovanje med visokošolskimi institucijami in gospodarstvom, njegov bistveni namen pa je, da mlade, predvsem študentke in študente spodbudi, da se aktivno vključijo v reševanje vse bolj perečih trajnostnih problematik. Z uporabo nekonvencionalnih učnih pristopov, ki spodbujajo sodelovanje med posameznicami in posamezniki različnih strok in starosti ter uporabniki izbranih storitev, sodelavci projekta razvijajo trajnostne rešitve. Več o načinu dela lahko izveste tudi v predstavitveni animaciji projekta na tej povezavi.

V štirih evropskih državah so se v sklopu projekta tako oblikovale osemčlanske interdisciplinarne ekipe, ki jih sestavljajo študentke in študenti, učiteljice in učitelji, predstavniki in predstavnice podjetij ter nekateri ostali člani, njihov cilj pa je nasloviti konkretne (lokalne) izzive ter sodelovati pri oblikovanju rešitev zanje. Slovensko ekipo sestavljajo štiri študentke etnologije in kulturne antropologije, trije predstavniki podjetja Endava in predstavnica Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete UL in IRI UL.

Krovna tema njihovih raziskovalnih aktivnosti je mobilnost kot storitev, v okviru tega jih trenutno zanimajo predvsem obstoječe mobilnostne prakse in navade ljudi v Ljubljani. Več o podrobnostih zastavljenega raziskovalnega izziva in načinu dela lahko preberete tudi v drugem projektnem novičniku.

Zadnje novice
01. 12. 2022

Doc. dr. Luka Repanšek prejel svečano listino za mlade visokošolske učiteljice in učitelje ter visokošolske sodelavke in sodelavce Univerze v Ljubljani

Doc. dr. Luka Repanšek s prejeto listino
01. 12. 2022

Študentska projekta za trajnostni razvoj

Skupina študentk projekta Zeliščarske zgodbe Gornjega Grada z mentorico Majo Žerovnik (Foto: Eva Glavan)
30. 11. 2022

FF govorí v letu jezikov: Jezik in resničnost skozi prizmo kulturnih pogojenosti: Razmerje med koncepti in objekti pri Adornu in Gongsun Longu