Razstava: Surfanje na Jadranu: Desetletje v iskanju sreče

Vabljeni k ogledu razstave fotografij Mihe Godca z naslovom Surfanje na Jadranu: Desetletje v iskanju sreče, ki bo od 14. aprila do 16. maja 2022 na ogled v galeriji Peti štuk v 5. nadstropju Filozofske fakultete.

Ko slišimo besedo surfanje, dobimo asociacijo na tropske kraje, toplo morje, peščene plaže, popolno lomeče se valove in palme. V Godčevih domačih krajih pa surfanje predstavlja diametralno nasprotje temu, kar so nam Hollywoodski filmi vtisnili v spomin. Iskanje valov na Jadranu pomeni branje nepredvidljive vremenske napovedi. Valovi nastanejo s pomočjo močnih vetrov, ti pa pri nas nastanejo le, ko imamo nestabilno vreme, ki prehaja bodisi iz toplega vremenskega obdobja v hladno in obratno. Surfanje na Jadranu je torej (običajno) mogoče le ob slabem in mrzlem vremenu.

Surfanje na Jadranu sicer ni Godčev El Dorado; toplo vreme, kopalke in peščene plaže. Surfanje na Jadranu je ravno nasprotno; hladno in slabo vreme, ostre špičaste skale, debela neoprenska obleka, kapuca, čevlji in rokavice. To se sliši kot slaba šala za nekoga, ki je strasten surfar in očitno je, da se je z njim življenje malo poigralo. Kljub temu pa je Godec sprejel ponujeno, na svoji surfarski jadranski poti je našel lepe valove, se odmaknil od vsakdana in v procesu iskanja valov/sreče odkril še druge pomembne stvari. Jadran mu je dal prijatelje, izkušnje, zgodbe, znanje, izoblikoval njegov karakter. Morje mu je dalo več, kot si je kdajkoli upal prositi.

Razstava predstavlja izbrana dela Godčevega dolgoročnega projekta; več kot desetletnega raziskovanja po Italiiji, Hrvaški in bližnjih otokih ter fotografiranja in dokumentiranja surfanja na Jadranu.

Miha Godec (SI) je leta 2014 diplomiral na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici, svojo profesionalno pot pa je začel kot fotograf. Med študijem je izpopolnjeval svoje znanje na portugalski šoli ESAD (College of Art and Design). Poleg fotografskega in umetniškega udejstvovanja je tudi predavatelj na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici in Fakulteta za aplikativne vede, kjer poučuje fotografijo, prav tako pa samostojno izvaja izobraževalne znanstvene in umetniške delavnice ter predava o virtualni resničnosti. Godec v svoji ustvarjalni praksi, ki se giblje na presečišču znanosti, umetnosti in novih tehnologij, posveča veliko pozornosti razvoju novih interdisciplinarnih projektov, v okviru katerih eksperimentira s pridobivanjem in čiščenjem vode, raziskuje posledice antropogenega vpliva na vodne ekosisteme ter sonifikacijske lastnosti vode.

Dogodki

19. 10. 2020
Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

03. 09. 2020
Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

26. 08. 2020
Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

26. 08. 2020
Oddelek za arheologijo

Metalurški dan

26. 08. 2020
Oddelek za filozofijo

Konferenca, posvečena Mahatmi Gandhiju