Predavanje: Konzervirana preteklost. Kaj in o čem govorijo konzerve?
V ponedeljek, 23. novembra 2020, ob 11.20 uri bo v okviru predavanj iz Regionalnih raziskav in razvoja na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete gostoval dr. Martin Pogačar (Inštitut za kulturne in spominske študije, ZRC SAZU) s predavanjem z naslovom Konzervirana preteklost. Kaj in o čem govorijo konzerve?
O predavanju
Kaj je konzerva? Kdaj se pojavi in zakaj? Kaj lahko o preteklosti in sedanjosti izvemo, če jo odpremo? Predavanje se najprej posveti zgodovinskemu ozadju izuma konzerve v Franciji, družbenim in zgodovinskim pogojem inovacije, ter smerem kasnejše industrializacije proizvodnje ter poblagovljenja enega prvih industrijskih prehranskih izdelkov. V nadaljevanju se osredotoči na zgodovino predelovanja rib na Jadranu, ter s tem povezanih družbenih sprememb, tako demografskih, arhitekturnih kot tudi v razmerjih medosebnih odnosov. Skozi problematiko preoblikovanja in propadanja industrije predelave rib, predavanje zaokroži debato s premislekom o konzervi kot mnemotehničnem predmetu, skozi katerega prehajajo in se v njem srečujejo procesi in pomeni vprašanja industrializacije in modernizacije, pa tudi odnosa med človekom, okoljem in tehnologijo.
Vabljeni in vabljene (vabilo s prijavo na eika@ff.uni-lj.si prejmete po vnaprejšnji prijavi)!