Razstava: Dekleta v STEM

Univerza v Ljubljani ob mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti vljudno vabi na odprtje razstave Dekleta v STEM, ki bo v ponedeljek, 12. februarja 2024, ob 11. uri na Kongresnem trgu.

Z razstavo se na Univerzi v Ljubljani pridružujemo pobudi ozaveščanja in odpiranja naravoslovnotehniških programov STEM (Science, Technology, Engineering, Math) za dekleta, ki se odločajo za svojo študijsko pot. Razstavo, ki je del akcijskega načrta promocije enakosti spolov, so pripravili študentke in študenti Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Ženske so se v preteklosti izkazale kot vrhunske raziskovalke in znanstvenice na področjih, na katerih jim je bila pot tlakovana z mnogimi ovirami. Univerza v Ljubljani se postavlja s prvim doktoratom, ki ga je z raziskovanjem na področju STEM prejela dr. Ana Mayer Kansky. EU štipendira mlade znanstvenice in znanstvenike z mehanizmom, ki se imenuje po Marie Skłodowski Curie, nobelovki na področju STEM; prvi računalniški program je napisala ženska, ženska je razvila prvo krožno žago. Ženska imena so na seznamih svetovnih patentov in izumov. So inovatorke glasne slave, pa tudi skromne in nevidne raziskovalke, ki v laboratorijih, predavalnicah in kabinetih ustvarjajo nova znanja in kopičijo spoznanja za boljši svet.

Razstavo bodo odprli rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič, s prorektorjem za umetnost, prof. mag. Matjažem Drevenškom, in prorektorico za študijske in študentske zadeve, prof. dr. Ksenijo Vidmar Horvat, koordinatorico projekta, in bo na ogled do 4. marca 2024.

Več

 

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon