Umetniško-znanstveni eksperiment ŽIVAL-ČLOVEK-STROJ

Pedagoški inštitut in Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani vabita na umetniško-znanstveni eksperiment ŽIVAL-ČLOVEK-STROJ  Vprašanje prihodnosti šole.

V petek, 21. aprila 2023, ob 18. uri vas vabimo v Veliko gledališko dvorano Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, Aškerčeva 5, Ljubljana, na umetniško-znanstveni eksperiment ŽIVAL-ČLOVEK-STROJ, v katerem se bosta na nepredvidljiv način srečali umetnost in znanost ter odprli dilemo: Čigavi vse sta lahko misel in vednost ter na katere omejitve trčimo, kadar ostajamo v okviru zgolj ene ali druge? 

Zdi se, da je za razumevanje razmerij žival-človek-stroj in vloge človekove formacije relevanten prav pogled, ki preči znanstvene in umetniške prakse, saj širi prostor njihovih možnih artikulacij. V vsakdanjem življenju nas morda bolj kot druga živa bitja obkrožajo aparati in stroji. In medtem ko lahko slednje v nedogled izumljamo in izpopolnjujemo, ostajajo naša telesa ista. Ideje transhumanizma, ki pravijo, da je človeka mogoče izpopolnjevati s tehničnimi in znanstvenimi sredstvi onkraj omejitev, ki jih začrtuje njegovo živalsko poreklo, utelešajo ta pogled in nakazujejo prelomne spremembe. Človek se ne definira več (le) v razliki do živali, temveč vse bolj v razliki do strojev in njihovih skorajda nezamejenih zmožnosti. 

Tokratni umetniško-znanstveni eksperiment bo skušal te premestitve in spremembe misliti in artikulirati tako z govorjeno besedo, ki je ena izmed običajnih manifestacij znanstvene vednosti, kot tudi z izpostavitvijo fizične prezence govora kot glasu in giba v prostoru, ki sta značilna za umetniško prakso. 

Nastopajoči 

Igor Bijuklič, Pedagoški inštitut

Mojca Kumerdej, pisateljica in publicistka 

Damijan Štefanc, Filozofska fakulteta, UL

Primož Turk, Fakulteta za humanistične študije, UP

Valerija Vendramin, Pedagoški inštitut

Študenti in študentke 1. letnika AGRFT: Julija Urban, Katka Franja Slosa, Anina Božiček , Urban Brenčič, Neža Dvorščak, Aleksandar Jovanovski, Nace Korošec, Nejc Kravos, Peter Podgoršek, Jakob Podjavoršek, Marko Rafolt, Jure Šimonka, Filip Žunić 

Snemanje, montaža in vstavljanje napisov: Rok Nagode 

Tehnično vodenje, oblikovanje luči, priprava mikrofonov in avdio vodenje dogodka: Domen Lušin 

* Vstop na dogodek je prost

***

Dogodek je nastal v sodelovanju Pedagoškega inštituta in Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani v okviru projekta Evropska noč raziskovalcev. Humanistika, to si ti! : Človek, žival 22/23.

 

Zasnova dogodka

PI: Sabina Autor, Igor Bijuklič, Valerija Vendramin, Janja Žmavc

AGRFT: Tomaž Gubenšek, Nina Žavbi

 

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon