Razstava: Neprebrano

Vabljeni k ogledu razstave Aleša Horvata in Eneje Urnaut z naslovom Neprebrano, ki bo v galeriji Peti štuk (5. nadstropje Filozofske fakultete) na ogled od 16. marca 2023 do 14. aprila 2023. Otvoritev razstave bo 23. marca 2023 ob 18. uri. Otvoritveni dogodek bo povezoval dramski igralec Klemen Janežič.

Pokrovitelj: Gabrijan

Zahvale sodelujočim: Davorin Bokan, Bukvarna Ciproš Maribor, Peter Dragar, Jaša Gabrijan, Samo Granda, Matic Gselman, Priscila Gulič, Petra Pende, Primož Pirnat, Juš Pustoslemšek, Miran Pustoslemšek, Mojca Schlamberger Brezar, Aleksandra Urnaut

Kustosinje: Ana Jazbec, Neža Lukančič, Tanja Marolt, Eva Stamboldžioski

Na razstavi Neprebrano predstavljata Aleš Horvat in Eneja Urnaut 17 slik večjega formata - sestavljank iz približno 3.000 hrbtišč revijalnih in 1.000 knjižnih izdaj. Platnice na platnu postajajo vsebina. So kazalo novega upanja, skritega med stranmi razcefranih fragmentov. Neprebrano in zamolčano, nekdaj le površno, nas vabi k prelistavanju onkraj platnic.

___________

Med pandemijo sva se s sodelavko Enejo Urnaut znašla sredi velikanskega dela. Kos za kosom in stran za stranjo sva trgala revije, Eneja pa je prišla na idejo, da bi to enako lahko storila s knjigami, ki jih imava doma zaradi »lepšega«, in jih tako ali tako nihče ni bral in jih nihče tudi ne bo. Strinjala sva se, da je najboljša možna pot te knjige po čudni logiki ohraniti pri življenju in jim dati povsem nov pomen. Najina edina delovna zaveza je bila, da vsaj navidezno delujeva v območju svete preproščine.

Aleš Horvat

________________

Sama sem v nezavidljiivi (kočljivi, nehvaležni) vlogi kustosinje, namreč med nastajanjem razstave, mi je Aleš ponudil delo soavtorice. Na njegovo insistiranje in izziv, ki sem ga sprejela, sem sedaj v vlogi obeh, sama bom pisala samo o delu Aleša, o mojem pa naj presodijo drugi.

Ideja o izdelavi del iz raztrganih revij in knjig se mi je utrnila kot abstraktna interpretacija reciklaže, da je mogoče zavržene predmete spremeniti v nekaj uporabnega; v nekaj popolnoma novega. Pojasniti je treba, da gre tu za knjige in revije, ki jim je potekel »rok trajanja« in bi tako ali tako šle na odpad. Revije, knjige, katalogi, ki jih najverjetneje nihče nikoli ni niti prelistal. Od tod tudi ime razstave Neprebrano. Splošno dejstvo je, da knjigo, ki jo preberemo ponavadi ne zavržemo. Pustimo jo v knjižni zbirki, namreč zanjo smo porabili čas, nekaj življenja. Knjige, ki jih je Aleš uporabil v svojih delih, bo predstavil igralec kot del uvodnega dela razstave. S tem se Aleš pokloni vsem avtorjem, pisateljem, zaslužnim za »nanovo nastala oblikovna razmerja«.

Je ta novum abstraktna interpretacija zavrženega in spet manifestativnega porajanja življenja, kot je kontrapunkt zime in pomladi?

Kar je bilo nekoč v določeni funkciji, je dobilo novo dimenzijo bistva. Pri besedah velja, da jih lahko črtaš, krajšaš, cenzuriraš. Je to oskubljeno bistvo? A vendar ni srž bistva, ki ga oskubiš, pa je še vedno bit po sebi, še bolj tozadevno bistvo ...

Ta svojevrstna notranja predelava sveta, narejenih iz hrbtišč publikacij, ponuja spekter strukturirane likovne naracije in ponuja paleto različnih mehanizmov gledalčeve percepcije na nek minimalistični univerzum. Premišljeno sestavljanje, seciranje in oblikovanje reliefnih površin je najbolje ponazoril gledalec, ki je ob »zrenju« zaprl oči, se dela dotaknil in izjavil: »Če imaš za koga art, pa ga imaš za slepe.«

V besedilu sem načrtno večkrat postavila vprašaj, namreč mislim, da dela Aleša Horvata, ponujajo veliko več vprašanj, kot odgovorov. Saj živimo v času preizpraševanja, pozicioniranja in vnovičnega iskanja vrednot, mar ne?

Eneja Urnaut

________________ 

 O avtorjema

Aleš Horvat je rojen leta 1973 v Mariboru. Diplomiral na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Študiral na Filozofski fakulteti. V srednji šoli je bil Aleš tudi Titov in Zoisov štipendist. Dvakratni prvak v elektroniki (Jugoslavija) in trikratni prvak v elektroniki v Sloveniji. Leta 1995 je v Weimarju ustanovil programsko gibanje New Storming. Ustanovil Center za pozitivne revolucije, kulturno-etični forum, 1996.

Pretekle razstave 

Eneja Urnaut (1997) je diplomirala iz umetnostne zgodovine na Univerzi v Mariboru. Deluje tudi na področju uprizoritvenih umetnosti in filma. Z Alešem Horvatom sodeluje od njegove prve razstave kot kustosinja, zadnji dve leti pa kot soavtorica. Kot kustosinja in asistentka je zaposlena v galeriji Karpuchina v Pragi.

Vabilo v angleškem jeziku

 

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon